Wat doen we concreet in een psychosomatische behandeling, anders gezegd: welke interventies kunnen worden ingezet.
- Psycho-educatie/pijneducatie gericht op jouw problematiek: Uitleg over lichamelijke klachten en (chronische) pijn in relatie tot ons brein, de werking van ons stress systeem, uitleg over trauma en de gevolgen hiervan op lichaam en geest (traumasporen). Vaak gebruik ik hiervoor ook bestaande filmpjes met uitleg.
- Therapeutische gesprekken, met als doel problemen helder te krijgen, deze te verwerken, indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren. Gesprek kan ook op rouw en verlies gericht zijn (verlies van dierbaren, werk, gezondheid…)
- Interventies uit de cognitieve gedragstherapie, waardoor je meer inzicht krijgt in je gedachten, emoties en handelen en leert hoe je daar beter mee om kan gaan (coping).
- Therapeutisch lichaamswerk: ontspannings-, adem- en expressieoefeningen, mindfulnessoefeningen, aandachtsoefeningen, ervaringsgerichte oefeningen. Houdings- en bewegingsinterventies vanuit de oefentherapie Mensendieck hebben bij mij altijd een psychosomatisch kader. Therapeutisch Lichaamswerk is nooit een doel op zich. Het staat altijd in het licht van diepere lichaams- en gevoelsbewustwording: wat vertelt je lichaam jou, waarom doe je wat je doet, hoe voelt het in je lichaam als je iets anders zou denken, hoe kun je een ervaring van meer in je eigen kracht staan toepassen in je dagelijks leven…
- Ik werk intensief met interventies uit Psychodrama, specifiek met de methode ‘De H.E.L.D. van de kamers van de geest’. Een psychotherapeutische integrale methodiek waarin ik je begeleid sferen en ruimten in jouw verhaal- dat zich in jezelf of tussen jou en anderen kan afspelen- te kunnen vertellen, vormgeven en ervaren. Dit zijn als het ware de kamers in onze geest. Mark de Jonge heeft de H.E.L.D. methode ontwikkeld waarmee je in deze ‘ruimten’ (kamers van de geest) zeer effectief kunt werken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van interventies gericht op Handelen/spreken, Emotionele beleving, Lichaamsbeleving, Denkbeelden/taal. Het zijn de vier zijnswijzen waarop de mens aanwezig is, zich oriënteert en actief is in zichzelf en in de wereld. De praktische uitwerking in het werken met negatieve en positieve kamers in onze geest, waarbij bijvoorbeeld ons verlangen ook een kamer en ruimte kan zijn, is het ‘neerzetten’ van deze kamers met stoelen of posities in de ruimte. In deze ‘kamers’ ontstaat bewustwording van jouw H.E.L.D. aspecten. Je ervaring verdiept zich door hier daadwerkelijk in te gaan zitten, in te gaan staan en te ervaren dat je daar ook weer uit kunt lopen. Soms kun je vastzitten in negatieve kamers in je lichaam en geest, met deze interventie ontstaan vaak diepe inzichten en nieuwe perspectieven en openingen. Mijn ervaring is dat cliënten sneller tot positieve veranderingen kunnen komen die leiden naar herstel, verbetering van een situatie of vermindering van klachten die passen binnen hun eigen levensverhaal. Een held worden van je eigen kamers betekent je eigen kracht en regie over je leven weer ervaren. In eindevaluaties vertellen cliënten vaak dat het werken met deze interventie hen het meest geraakt heeft en hen in een positieve beweging heeft gebracht.
Belangrijk in alle interventies is dat je je veilig voelt, om je verhaal te doen of een oefening te ervaren. Ik stem altijd met je af welke (lichaamsgerichte )interventie we (kunnen) doen.